Monday, April 8

4:29 PM
2
Anda pasti pernah memangku laptop bukan? atau bahkan sering? Sebaiknya kalian stop kebiasaan ini deh. Hasil kajian perubatan menunjukan bahawa kebiasaan ini mempunyai sejumlah kesan buruk terhadap kesihatan.

Kesan yang paling nyata adalah berlakunya kerosakan kulit kekal yang disebut toasted skin syndrome / sindrom kaki panggang. Ditandai dengan munculnya bintik serta hilangnya keelastisan kulit terluar. (banyangin aja gan / sis, betapa ngerinya kesan yang ditimbulkan)

kerosakan kulit itu terjadi akibat pendedahan panas (Anda pasti pernah merasa panas pahanya waktu memangku laptop) dari alas laptop dalam jangka panjang. Tak hanya menimbulkan rasa sakit, dalam kes-kes tertentu bahkan boleh mencetuskan kanser kulit.

Walau menggunakan peredam, paparan panas yang boleh menembus angka 52 darjah Celsius mencetuskan kenaikan suhu skrotum, kantung yang membungkus buah zakar. Hanya dalam 10-15 minit selepas memangku laptop, suhu skrotum melampaui ambang batas normal. (Naudzubillah)

Jadi, stop kebiasaan memangku laptop gan / sis, kerana itu adalah nasihat yang terbaik dari aye. Kan masih ada meja buat dijadikan alas laptop selain kaki kita. Jadi bagaimana menurut kalian? saya akan senang sekali bisa mendengar pendapat anda Sekalian

2 komentar:

 1. wih, serem juga yah
  untung saya gak gitu
  thx infonya

  come back
  http://jonarendra.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. kalau saya ngerasa saraf ditangan mati rasa, karena papan trackpad rada2 nyetrum gitu. tau nyambung gak..

  ReplyDelete